Choď na obsah Choď na menu
 

 

 
Vranovská priehrada a okolie.
13.- 14.júna 2008.
 


Vo štvrtok v ranných hodinách sme sa s kozami na streche auta presunuli do Vranova nad Dyjí na Južnej Morave. Tu sme na námestíčku pred obchodom s potravinami ponechali vozidlo, prezliekli sa do cyklistického, dali pár gambrimusov vo vedľajšej Country krčmičke a vyrazili na trať.
Tá viedla južne od priehrady cez obec Lančov. Dostali sme sa na hrad Cornštejn. Je to taká vhodne upravená zrúcanina s peknými výhľadmi na okolité hory a samozrejme na priehradu lemovanú miestami krásnymi skalnými bralami.
Odtiaľ sme sa spustili na most, druhú stranu a na pláž. Potom obed v príjemnej krčmičke a výšľap na protikopec, kde  stojí hrad Bítov. Je to zachovalý hrad s malou zoologickou záhradou, reštikou a samozrejme výhľadmi.
Za prehliadku sa nám platiť nechcelo a tak opäť do sediel a smer Chvalatice. Tam sme už vošli do lesa a peknými cestičkami sa dostali na Vranovskú pláž. V krčmičke, v prístavisku lopatkového parníka tu čapovali slovenského Zlatého bažanta, čo je dosť nezvyklé na Českú republiku. Odtiaľ lanovým mostom na druhý breh, po hrádzi do Vranova a opäť na pivko. Na nocľah sme sa pustili popri rieke do lesa. Pre istotu sme postavili stan.
Ráno sme vrátili do auta spacie potreby a po raňajkách sme vyrazili po ľavom brehu a cez les do obce Čižov. Tu je prírodné múzeum so zátarasami, hláskami, ostnatými drôtmi a inými rekvizitami, ktoré pripomínajú zašlé zlé časy železnej opony.
Odtiaľ vedie krásny dlhý padák až na hraničný prechod pre peších do Rakúska. Tu na pravom brehu leží ospalé úhľadné mestečko Hardegg, s krásnym hradom nad ním.
Je to zrejme cieľom mnohých cykloturistov, lebo ich tu stretávame mraky. Väčšinou šprechujú. Naša trasa vedie cez obec Merkersdorf na hrad Kaja. Stojí na kopčeku uprostred hlbokého údolia, takže kol dokola sú vidieť len lesy - paráda. Potom sa vraciame do Hardeggu.
Cestou nás míňajú krásne staré športiaky zo 60- tych rokov. Majú tu zraz Ferrari, Aston – Martin, Lambordini, Porche a ja neviem čo ešte - nádhera.
Ďalej pokračujeme do Felingu, kde prekračujeme zelenú hranicu a sme opäť na Morave. Tu ešte nazreme do niekoľkých betónových bunkrov a ideme na zámok vo Vranove. Po peknom zjazde do mestečka končíme, balíme a cestujeme domov.
       Zhrnutie: Za jedno popoludnie a jedno dopoludnie sme prešli niečo vyše 120 km. Celú cestu sme absolvovali po kvalitných, málo frekventovaných komunikáciách, alebo v lese po fajn cestičkách.
 
Najvyšší bod našej cesty od najnižšieho bol vyšší o 150m.
Navštívili sme päť hradov, jedno múzeum, miniZoo a niekoľko krčmičiek.
Ceny boli vyhovujúce, jedlá a pivo na úrovni.
Pláže okolo priehrady aj mestečko boli čisté a skoro prázdne - ešte nebola sezóna.
Oba hraničné prechody boli bez policajtov i keď bol eurofotbal a hrozili kontrolami.
Pozor najbližší bankomat je v Znojme – 20 a viac km!
      
Nenáročné, čisté, pekné a pestré – odporúča
 
                                                                                  Peťo Čuli.
 

Náhľad fotografií zo zložky Vranovská Priehrada bike 08