Choď na obsah Choď na menu
 

 

 

Sázava 2009.

 

Sázava 55 r.km
Píkovice 5 r.km
19. – 21:jún 2009

    Tak, ako som Vám sľúbil vlani dokončiť splav rieky Sázavy, sa aj stalo.

    Z Prievidze sme opäť na Paľovom aute zavčas rána vyrazili → smer západ. Teraz sme však z vypočítavosti nešli do požičovne k Petrovi    Kovačkovi, ale až do cieľa: Píkovice. Zabili sme tým dve muchy jednou ranou:

   1.

      Doprava člnu z cieľa na štart našim autom je lacnejšia, ako by to pre nás urobil Petr
   2.

      VIEZLI SME SA POSÁZAVSKÝM PACIFIKOM!!!!

   Tak ideme:

   Auto máme zaparkované v Píkovickom vodáckom kempe. Takže Paľo sa môže sústrediť. Teda dávame pár pív a cestujeme toľko ospevovaným vláčikom proti prúdu do mestečka Sázava za našim kámom pre dohodnutý čln. Čakal nás autom pri vlaku a zaviezol nás k sebe. Už má novovybudovanú požičovňu v kempe, ktorý je síce len pár dni po otvorení a nie je ešte celkom dokončený, ale už dýcha tou správnou atmosférou: pivo, pečená klobása, spev odpočívajúcich vodákov, žobrajúci pes, komáre.

   Vyberáme si loď – máme na výber zo siedmich -všetky červené. Berieme tú, čo má pripáskované polystyrény na sedadlách, barel, ktorý nepúšťa a veslá, čo budú akurát. To všetko za šestset CZ. Na tri dni. Toľko nám to bude trvať. Tvrdili všetci, čo stáli na okolí. Tak sme zaplatili, dopili, nalodili sa, zamávali, AHOJ! - zakričali, vyrazili. Plavba prebiehala veľmi pokojne. Mrholilo, nebol prúd a tak sme veslovali, pili červené a viedli rozhovory o živote, veslovaní a vedení rozhovorov. Keď sme mali pri brehu možnosť zakotviť a navšťíviť hospůdku, tak sme ju využili. Navečer sme pristáli v kempe, kde sa už utáborila partia Moravákov ♫♪♯♫♪... Pršalo celú noc. Ráno sme vstali skôr ako oni a vyrazili na plavbu. Pršalo. Bolo chladno a tak sme sa zastavili v dedine na ľavom brehu za mostom v reštike na raňajky. Kráľovské! Bol Budwar , pečená kachna se zelím a knedlíkem. Potom sa nám rozjasnili ♥ a počasie. A tak sme veslovali, rozjímali, debatovali a užívali si výhľady na krajinu a prestávky na pitný režim. Posledný asi dvadsať kilometrový úsek Vám nebudem popisovať nijako podrobne. To musíte zažiť na vlastne koži. Je to neskutočne krásny splav. Pereje, príroda... Ja osobne sa tam určite opäť vrátim. Presne ako sa vraví v tom starom, arabskom, vodáckom porekadle:

ﻥ ﻑ ﻸ ﻬ ﺾ ﺸ ﺵ ﷲ ﮁ ﭻ ﭏڝ ڛ ڲ ڝ   

      Takže, aby som to zhrnul. Rieku Sázavu všetkým vrelo odporúčam. Začínajúcim i skúseným vodákom. Nie nadarmo sa jej vraví Mekka vodákov.

                                                                                                                                  Čuli

                                                                               Ahoj!

 

Náhľad fotografií zo zložky Sázava splav 2009