Choď na obsah Choď na menu
 

 
 
Brnčálka
 

  26. 2. 2011

  Pri príležitosti 90-tého výročia založenia časopisu Krásy Slovenska usporiadala redakcia 1. zimný zraz čitateľov KS.

  Prvé info bolo v novembri,a tak sme sa prihlásili,lebo jeden z bodov programu bol aj zimný výstup na Jahňací štít. Aj sme to dali do pľacu, a zrejme keď to bolo dosť skoro niektorí zareagovali pozde.

  Ugy neskôr ešte doobjednával nocľahy, no situácia bola, že sa pridal ešte Vilko 25. februára.

  Po zozbieraní osádky  v zložení Chlpek Ugy Sloboda Oršula a ja sme o 11 30 hod vyštartovali z PD aby sme na chatu dorazili za svetla.Trochu nám robia problémy dialničné výjazdy a tak sme sa pozreli kde končí diaľnica za Tatrami.

  Auto sme nechali v Tatranských Matliaroch pri hoteli Hutník a po čerstvom prašane sme asi o 17-tej dorazili na Brnčalku.

  Po večeri(mali sme polpenziu) povedal pár slov jeden z organizátorov a predstavil Mira Žifčaka člena HS. Po pár slovách z neho vyšlo,že napadlo trochu snehu anie je vhodný výstup na Jahňací. A pritom bolo naň nažhavených 99% účastnikov.

  Ako náhradu zvolil Kopské sedlo. Samozrejme nálada bola na bode mrazu. Po prehodení pár slov s Jeremiášom, ktorý to tiež hodnotil, že tam nemôže byť veľa nového snehu, sme sa dohodli, že po odídení skupiny na Kopské sedlo, pôjdeme pokiaľ sa bude dať na Jahňací. Večer bolo ešte premietanie, kde sme zase nechýbali.

  Tak ako sme uvažovali my, tak ráno uvažovali aj dve tretiny ostatných. Ráno bola štrúdľa na chodníku nad chatou. A keď už bol prešlápnutý chodník, tak sme aj my vyrazili aj mi o deviatej.

  Počasie krásne , bezvetrie teplota vzduchu 18°° C, nebolo sa kde ponáhľať. A to sa potvrdilo o chvíľu keď sme zbadali všetkých opaľovať sa na veľkej rozložitej skale, rovno pod Jahňacím.

  Lavínky sa šúchali z každého žľabu, tak nik, ani inštruktori VHT ďalej nešli. Až asi o hodinu sa dvaja odtrhli a stúpali do Kolového priechodu. A potom za nimi išlo ešte asi  15-20 ľudí.    

  Tam sa pomotali a zišli dolu. My sme sa rozhodli, že to nebudeme pokúšať a pomaly sme ako ostatní zišli dolu.   

  Spomínali sme aj na účastníkov prechodu NT aké parádne počasie majú. Ako som si neskôr prečítal nebolo tomu až tak. 

  Podľa plánu to mala HS zaistiť fixami, no ako som vypočul rozhovor člena HS, vyjadril sa, že pri toľkých ľuďoch si to nevezmú na krk.Tak si to zjednodušili a mali po starosti.

  Popoludní bolo pred chatou aj trochu kultúry. Urobili stánok s pivom a aj s medovinou. Goralci niečo zahrali apotom sa presunuli do suterénu, kde ešte nejaku hodinku duli. Ale o tom som sa dozvedel až neskôr.

  My sme dali pár pív a pozorovali zjazd skiapinistov z Baranieho sedla.

  V nedeľu po raňajkách sme sa zbalili a vyrazili do Kopského sedla. Počasie znovu na fotenie a opaľovanie. Ďalej sme chceli pokračovať po modrej ku Šalviovému prameňu no chodník veškerý žádny.

  Tak sme šli zelenou ako na chatu Plesnivec a potom sme to strihli doprava, po lyžiarskej stope akože na modrú značku. Podľa mapy to aj tak ukazovalo. Po nejakej pol hoďke sme skutočne na ňu aj narazili. Tou sme došli až k Šalviovému prameňu, kde po malom občerstvení sme o pol tretej dodazili k autu.

 

  Aj keď sme neboli až na Jahňacom, hodnotím túto akciu hlavne kvôli počasiu za vydarenú.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Jozef P.

 

Náhľad fotografií zo zložky Brnčálka akcia Krásy Slovenska