Choď na obsah Choď na menu
 

 

 

Slovenský Raj 2012

 

 

 

 

 

13. - 15. 1. 2012

Tradične januárovo sme zamierili do Slovenského Raja k Vojtovi na Horský dom. Časť výpravy prespala na Pustom Poli a spoločné randevú sme si dohodli v piatok trinásteho o deviatej pri pramení Hrona.

Bolo toľko snehu, že keby tam nebol prístrešok s tabuľou, tak to nikdy nenájdeme. Ďalší bod akcie mala byť Dobšinská ľadová jaskyňa, ale bola do 14.5. 2012 zatvorená, tak sme skončili v štýlovej reštike, kde stenu tvorila plastika jaskyne, zmenili asi aj dobu, lebo mi doniesli krvavý rezeň a boli veľmi prekvapení, že som ho vrátil.

Presunuli sme sa do dedinky Stratená, kde sme nastúpili na túru do Strateného údolia, na Občasný prameň s vrcholom na Havranej skale.

Na Čingov sme dorazili okolo piatej, Vojto nás privítal a dohodol taktiku pre sobotu. Potom nastala voľná zábava, na Lesnici hrala country kapela, trochu sa popilo, gitara chýbala.

Ráno sa vstávalo ťažšie, Vojto nás prišiel vyprevadiť. Postupovali sme Bielym Potokom a neskôr hore k Sokolej doline. Niektorí účastníci sa stretli s drevenými lávkami prvý raz a po pár menších pádoch sa aj minimačky a mačky dostali ku slovu.

V záverečnom stúpaní sme sa veru hodne zapotili. Vzhľadom k suchému roku to bolo s ľadmi veľmi biedne, taký slabý rok si ani nepamätám, snehu bolo tak primerane, čakali sme viac.

Rebríky boli čisté, nezaľadnené. Sú tu najdlhšie rebríky a najväčšie prevýšenie v Slovenskom Raji.

Hore pri Gľackej cesta nás čakal Vojto a vzal nás ku Medvedej Jaskyni, ktorú nám sprístupnili a ukázali miestny speleológovia. Meno dostala podľa medvedích kostí starých 35 – 40 tisíc rokov. Pri objavení tvorili podstatnú časť podlahy, ale teraz tam ostali už len fragmenty, väčšinu si pobrali minulí návštevníci ako suveníry, ale nič z nich nemali, lebo po opustení jaskyne sa rozpadnú behom pár týždňov. Mňa osobne prekvapila bohatá výzdoba, nečakal som také pekné vápencové útvary a sintrovú výzdobu.

Na chatu sme dobojovali už po tme a veru mali sme toho vcelku plný chrup. Nasledovala sprcha, tí neskorší aj studená, potom večera a návšteva Lesnice.

Po návrate sa chvíľu úradovalo, na radu prišlo členské, sťahovali sa fotky a urobila sa taktika na nedeľu.

V nedeľu sa vstávalo o siedmej, prvá vlna vyrážala o ôsmej, boli to šoféri, ktorý zaviezli autá na Podlesok a s jedným autom sa vrátili. Nás čakal Prielom Hornádu, je tu hodne láviek, pekných miest a bolo aj dosť miest s popadanými stromami. Frištyk bol na Letanovskom Mlyne, bolo nás už menej, chýbal Duško dva so sestrou a Anka s parťákom, ktorí sa ponáhľali domov.

Na chate nás privítala pani domáca s Vojtom, trochu sa pospomínalo, trochu poklebetilo, prebrali sa novinky, vyplatili sa položky. Okolo štvrtej sme sa rozlúčili, nalodili a vyrazili domov.

Cesta nebola moc dobrá, husto snežilo, miestami to vyzeralo na kalamitu, len v Prievidzi nič, žiadne sneženie a suché cesty.

Hodnotím túto akciu, ako veľmi vydarenú, program bol dosť náročný a ako veľké plus beriem, že po dlhej dobe sa tu ukázali aj nové tvare v klube, dúfam že nie prvý a posledný raz.

 

                                                    img_0079.jpg                        

 

 
 
Ďuro

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Slovenský Raj 2012