Choď na obsah Choď na menu
 

 

Tofana di Rozzes

 

Štvrtok 15.8.

Bola vybratá čierna ferrata na Totanu di Rozzes - 3225 m. s názvom Giovani Lipella. Nachádza sa v západnej stene vysokej cez 1000 výškových metrov. Začína medzi západnou stenou a bralom II Castelletto. Hneď na začiatku rebríkmi vchádza do 800 metroveho tunela s prevýšením 150 m, čo znamená, že bez čelovky to nejde! Ferrata prekonáva celkové prevýšenie 1200 m. Po vyjdení z tunela trasa ferraty schádza dole na suťovisko prechádza snehovými šikmými poliami a traverzuje popod steny. Pred nami šlo pár ľudí, tak sme uvideli, kde začína lano a tým i naše dobrodružstvo.

Ferrata bola v niektorích miestach náročná, ale hlavne dlhá.Ťahala sa smerom k severu a pri ústupovej ceste na chatu Giussani sa stočila a po dlhšom traverze začala stúpať. Skončila na hrebienku po ktorom cesta pokračovala s ďalším traverzom k vrcholu.Tým, že bola dlhá, tak sme sa roztiahli a na vrchol 3225 m vysoký sme spolu prišli s Dominikou, Vilkom a Alenkou. Po občerstvení, fotení, kochaní sa s málo výhľadmi sme  zostúpili na hrebienok .Tam sme sa už stretli s celou skupinou. Oni vyšli na vrchol a my sme šli pomaly dolu k chate Giussani /2600 m/ kde sme sa počkali.

Po nejakých pivkách a slnení sme dorazili k chate Rifugio Dibona, kde sme mali autá. Po príchode do campu pivko a plánovanie na budúci deň. Padol návrh na 2 trasy.

V pláne bolo Monte Cristallo

1. varianta-lanovkami na Rif. Lorenzi a ferrata Marino Bianchi,

2. varianta lanovkou na Rif. Forca - 2235 m.n.m., pešou trasou č.203 ku Rist. Ospitale. Tam nastúpiť na ferratu Ivano Dibona. Zostup poslednou lanovkou z Rif. Lorezi - 3000 m.n.m. Bola to varianta pre Ďuriho skupinu,ktorá v sobotu odchádzala a chcela si dať ešte do tela. Mal som ísť aj ja a Chlpekovci.

                                                               

 

 Vídeo Tofana di Rozzes

 

                                    

20130815105043--1-.jpg

 
Jožko Priehoda