Choď na obsah Choď na menu
 

17. 5. 2013

 

 

Ťažba na Hrádku

/ Starý lom v Bystričianskej doline /

 

V septembri na horolezeckom zraze na Pílach sme sa dozvedeli o prípravách ťažby v lokalite Hrádok v Bystričianskej doline. Sedenie prebehlo už vo februári, ale žiadne informácie von neprenikli. Je november a žiadne periodiká, ani internetové portály sa o tom vôbec nezmieňujú, ani horolezecké, ani turistické, ani ochranárske, ani urbárske, asi sa to nikoho vlastne netýka jediná zmienka je na

http://www.enviroportal.sk/  a aj tam je to dobre schované, musíte zadať do vyhladávača ťažba v Bystričanskej doline

Text rozsahu hodnotenia

Stanovisko Jamesu, HK Baník, Alpin klubu Prievidza

 

 

Je zaujmavé, že, nás lezcov ochranári buzerovali na každom kroku, či sa jednalo o táborisko, či sa jednalo o lezenie, či sa jedná o vstup autom do doliny a v tomto prípade, keď firma chce začať ťažbu a prakticky zlikvidovať celú lokalitu, tak vlastne nemali žiadne priame výhrady, len si prakticky zabezpečili robotu na dva roky.

 

Aj keď je to celé umiestnené v CHKO Ponitrie

Aj keď je to cca 500 m od steny ťažby po hranice NPR Veľká Skala - 5. stupeň ochrany   a 200 m od výjazdu na komunikáciu v Bystričanskej doline od hranice NPR Veľká Skala

Aj keď je to 900 m od hranice PP Končitá - 4. - 5. stupeň ochrany

Aj keď je to 1000m od hranice PR Makovište - 5. stupeň ochrany

Aj keď sa nachádza priamo na Hrádku Archeologické nálezisko

Dôkazy o osídlenia oblasti dnešného Kamenca pod Vtáčnikom pochádzajú už z obdobia lužickej kultúry.

 

screenshot---5.-11.-2013---11_30_39---kopia.png

 

 

 

 

 Horolezecká oblasť hrádok je známa i v zahraničí, chodí sem hodne lezcov z Čiech, Maďarska, Polska, boli tu angličania i nemci.

Hrádok je po Tatrách druhá najväčšia lezecká lokalita na Slovensku, je označovaná už v starých českých sprievodcoch, ako najkrajšia skalka na území Československa, lezie sa tu už cez štyridsať rokov a je tu vybudovaných asi osemdesiat zaistených ciest rôznej obtiažnosti.

Nikde , okrem Tatier nenajdete sto metrové kolme steny na tri dĺžky lana

hkbanik.blogspot.sk/p/lezecka-oblast-hradok-kamenec-pod_28.html

 

 

Naša oblasť Hornej Nitry je skutočne už hodne poznačená enviromentálnymi záťažami, chemické závody s karciogénmi, elektráreň s arzénom a sírou, poddolované uzemia, tri obrovské skládky tuhého popolčeka /Chalmova a Z. Kostoľany/,  lom pri Horných Vesteniciach, dva pri Kršteňanoch, dva sú pri Lehote pod Vtáčnikom, dva sú v Cígli a jeden je v Kamenci pod Vtáčnikom - ten idú rozširovať a teraz chcú zriadiť ďaľší v Bystričianskej doline.

 

Koľko ešte tá príroda znesie, však zachvíľu si budeme pripadať, že žijeme na smetisku.

 

 

 

Bystričianska dolina je najkrajšia dolina v tejto oblast pohoria Vtáčnik, a nech mi nikto netvrdí, že tie náklaďáky ktoré budú jazdiť spodnou časťou doliny, kde dnes dávajú pokuty za vjazd osobných aut, nebudú mať vplyv na prírodu. Keď sa kameň drví, je to počuť na kilometre ďaleko a keď sa striela, to ani nehovorím.

 

 

 

 Budú sa musieť preložiť žltá a modrá turistická značka, ktoré idú dolinou.

 

Kto všetko bude mať z toho osoh, my nie ani naši nasledovníci, len firma ktorá zarobí devastáciou lokality a možno pár úradníkov si polepší bakšišom, už ani nenadávam, však u nás je to realita, pre firmu investícia a pri tých súmách je to smeť a že takto prejdu aj veci čo by inak nemali - nuž to je dnešná realita na Slovensku.

                                                                                                                            Ďuro

Petícia proti ťažbe na Hrádku

 

 

 

Obce a mestá nesúhlasia s dobývaním andezitu v lezeckej oblasti Hrádok pri Bystričanoch | codnes.sk

 

 

 

Čo dnes k tomu 

 

 

 

video - Rorhovor pre RTVS

 

 

Nenechajte sa buzerovať od ochranárov, prístupová cesta k lomu nie je v CHKO, tá tabuľa dole na križovatke je tam neoprávnene, nie je tam hranica CHKO, čo znamená, že parkovať sa môže pri chatke Kubko a Maťko pod strmákom

 

screenshot---13.-3.-2014---09_34_56.jpg

 

 

Vzhľadom na to, že málokto presne vie definovať ochranu území , dal som sem toto členenie pre upresnenie :

Stupne ochrany území na Slovensku