Choď na obsah Choď na menu
 

Deň piaty okruh okolo ostrova


3. 6. 2015

Ráno prebehlo obvykle, len ja som po raňajkách vymenil pôvodné tvrdé športové sedlo za svojho starého odskúšaného Fizika a namontoval som i nové elegantné rohy na riadítka.
Pôvodne sme mali ísť Panágiu, Potamiu a Thasos, ale Miro zavelil okolo ostrova, lebo slnko bolo schované za mrakmi. Zase sme sa akosi roztratili v spletitých uličkách, ale ponachádzali sme sa v prvom stúpaní. Pri kláštore sme dobehli Tomašíka s hlavnou gruppou, tempo je pozvolné, neni sa kam naháňať. Uvidel som pri ceste zrazenú zmiju, tak som sa vrátil ju nafotiť.
V Potose sme sa zastavili na pivko pri obchoďáku a obdivovali sme asi sedemdesiatročnú babičku ako zastala s Nisanom dodávkou naprostred cesty a v pohode sa tam vykecávala s nejakými známimi, kým za ňou čakala celá kolóna aut. Počasie bolo príjemné, len fučal bočák, ktorý sa časom zmenil na nepríjemný protivietor. Skupinu doplnila Ľubica zavesila sa za Vladka a celkom stíhala. Vilko fotil nejaké mramorové plastiky, ale väčšina sa ani nezastavila. Ešte pár nepríjemných stúpaní a dostali sme sa na severozápadný mis, spoza ktorého už vidíme v diaľke Thasos. Tam konečne vyťahujem foťak a voľačo aj fotím, lebo na začiatku som sa zariekol, že ich už dobiehať nebudem ako debil, však foťáky už majú skoro všetci, tak nech ich aj používajú, načo ich len tak nosia. Vilko ma počkal pred mestom a spolu sme sa po určitých problémoch dostali k Handlovčanovi. To Jardové kľukaté doprava skoro vystihovalo ten náš prechod uličkami.
Veselo nás uvítal a usadil, dali sme si giros s plackami, cacikmi, bola i nejaká musaka, Peťo mal slávky a dobre vyzeral i ten grécky šalát. Neskôr dorazil aj Peťo s Majkou, tí si dali nejaké rybičky a tiež giros. Reštaurácia sa volala Stratos a v rohu visela slovenská vlajka. Jedlo bolo chutné a s pivom to vyšlo okolo desať eur.
Nakoniec sme sa pobrali ďalej, neodporúčali nám ísť po asfaltke cez Panagiu, ale po šotoline po pobreží cez lom. Spočiatku to bola pohoda, cesta bola tvrdá a rovná, ale za tým lomom sa povrch podstatne zhoršil, pribudlo kameňov i stúpaní a mali sme toho celkom dosť. Ešte posledný zjazd na pobrežie a pri kempe ukazovali moje hodiny 102 km.

 

p6033256.jpg