Choď na obsah Choď na menu
 

Prievidzský oddiel Vht plus
zorganizoval   v dňoch 10. – 12. 7. 2015

 

Kurz základov vysokohorskej turistiky

 

Na chate Smrečina na Sekaninách nad Lehotou pod Vtáčnikom
Začiatok kurzu bude o 19°° hod

Piatok  10. 7. 2015
19°° - 20°° hod      definícia VHT, organiz. štruktúra VHT    Sloboda
20°° - 21°° hod      viazanie  a použitie uzlov                             Radosa

Sobota  11. 7. 2015
09°° - 10°° hod     nebezpečenstvo v horách                              Sloboda
10°° - 11°° hod      prvá pomoc                                                      Radosa
11°° - 12°° hod      výstroj a výzbroj                                             Zajec
Obed
13°° - 14°° hod      technika lezenia a zaistenia v teréne        Lorenčík
15°° - 18°° hod      prax na skalách                                             inštruktori  I. a II. st.

Nedeľa  12. 7. 2015
09°° - 13°° hod     prax na skalách                                             inštruktori I. a II. st.
13°° - 14°° hod      preskúšanie
15°° -                      ukončenie kurzu

 

Nástup bol v piatok o 18°° hod na chate Smrečina. Dostavilo sa asi pätnásť záujemcov o kurz a desať členov klubu. Nasledovalo ubytovanie a zoznámenie s chatou. Je to tam moc pekne zariadené, je tam dvadsať päť postelí, kuchynka, sprchy a dve spoločenské miestnosti.
O 19°° hod začala výuka, preberali sa definícia VHT, jej štruktúra a viazanie uzlov. Večer bola nejaká kultúra dole pri zastrešenom ohnisku, pri gitare a bongu.

 

V sobotu po raňajkách bola zase teória, na rad prišlo nebezpečenstvo na horách, prvá pomoc, výstroj a výzbroj, lezenie a istenie v teréne. Po obede sme sa presunuli na Salamandru, to sú skalky napravo od zjazdovky, je to nová lezecká oblasť za ktorú vďačíme Jožovi Volkovi mladšiemu, ktorý to tu vytýčil, vyčistil a vyistil tu množstvo ciest. Roman a Peťo ostali na chate variť guláš.
Tu sa liezli tri cesty s obtiažnosťou  3 až 4-, neskôr ešte dve a ukazovalo sa zlaňovanie na vedľajšej skalke. Výuka prebiehala až do osemnástej hodiny, cestou ku chate sme sa zastavili na pivečko pod zjazdovkou.

Po perfektnom guláši nasledovala volná zábava, Peťo hral na gitare, Vilko hral na nejakej hranatej bubnovine, niečo sa pospievalo, boli i tanečky a dostavili sa i Bezinky.

 

V nedeľu rano po raňajkách sa chvilu pozerali nejaké vídeá z ferát a hôr, neskôr sme prešli na skalky nad chatou. Bývalo to tu dosť vlhké, ale teraz pri tomto suchom lete je to tu perfekné, len trochu sa prášilo. Natiahli sme pekný vysoký zlaňák, Ľubo natiahol nejakú 3+, Alenka zas nejakú štvorku. Vydržali sme pri tom až do štrnástej hodiny, na záver im ešte Chemlón ukázal ako to lezú tí, čo to už vedia, keď vyliezol peknú, pekne previsnutú cestu.

Po gulášovej polievke, mäso sa nám niekde stratilo sme ukončili kurz. Akosi hneď za jazdy sme naplánovali výjazd na Martinskú ferátu v stredu a plánuje sa aj nejaký Gerlach.
Ešte sa upratala chata, vyplatila sa majiteľom z ktorých sa vykľuli starí známi turisti a nasledoval rozchod.

 

Akciu hodnotím hodne vysoko, výuka prebehla skutočne na úrovni, kto mal záujem dozvedel sa skutočne dosť a bude len na nich, či to v budúcnosti aj využijú.
Našli sa i potencionálni noví členovia klubu, ktorí majú záujem byť aktívny, všetko závisí len na tom, či im budeme mať čo ponúknuť.
V závere musím poďakovať inštruktorom a cvičiteľom za kus roboty, Peťovi Vilkovi a Romanovi za kultúru, Peťovi a Romanovi za výborný guláš i Peťovi za vybavenie záležitostí okolo chaty.

 

p7110078.jpg

                                                                                                     Ďuro