Choď na obsah Choď na menu
 

 

Kľak, Kľacký vodopád, Javorinka a Partizán.

 

1. 9. 2017

Prvého bol  sviatok, ale na dvore ma čakala kopa dreva. Deň pred tým som zachytil som na nete nejaké dubáky v Sklenom a cez fasabuk som drgol bratranca Iva, či nezbehneme kuknúť. Dohodli sme sa ráno na pol šiestu vyraziť.

Cestou sa nám ale začalo ukazovať krásny svitasnie, tým dubákom sme moc šancí nedávali a tak sme sa rozhodli zmeniť plán a vybehnúť si na Kľak.

Keď sme boli hore potiahli sme aj ten kúsok ďalej na Javorinku, len sme nenašli odbočku, tak sme zostúpili na Kľacký vodopád. 

Vedel som o ňom už veľmo dlho, ale nikdy som tam nebol , tak sme ho boli kuknúť, klesli sme hlboko až pod tisícku.

Vodopád bol celkom pekný, len vody moc pri týchto suchách nebolo, ale na jar to môže byť solídne.

Cestou späť sme sa odrazili na výrazný chodník a s pomocou locusu nás zaviedol na chatu Javorinku, kde sme hodili reč s turistom od Bánoviec, šiel ten hrebeň od Vrícka a spal na chate.

Prešli sme na horské lúky a s pomocou locusu sme po nechodenom zarastenom hrebienku bojovali na výrazný kopec Partizán. 

Bol som tu dakedy veľmi dávno s Marošom, hore je výrazná skala s pekným výhľadom na Vrícko.

Bol to riadny boj, kým sme sa tam dostali, ešte pred ním je pekný vápenatý kopec, ktorý sa mi páčil ešte viac, Ivo to tam zabalil a počkal ma tam.

Čakal som viac miesta na vrchu Partizána, ale bola tam len taká malá plošinka s výhľadmi, niečo som pofotil a zahájil som návrat, našiel som celkom dobrý chodník nižšie vo svahu.

Zastavili sme sa ešte na Javorinke nejakú vodu doplniť a zišli sme dole na Fačkovské sedlo na kofolu do bufetu pod salašom, cestou sme pribrali aj Jura z Banoviec, vyložil som ho v Lelovciach.

Pékná akcia v sviatočný  deň, slnečné počasie vytiahlo von húfy turistov, my sme tam ráno na vršku mali prázdno, ale keď tam bol Juraj bolo tam plno.

p9012606.jpg