Choď na obsah Choď na menu
 

 

Auqille du Midi a Mont Blanc du Tacul

 

8. 8. 2018

Ráno sme nevyrazili, rampa rozobrať nešla, šéfka sa neobťažovala, Majovi sa taxík zohnať nepodarilo a tak sme vyrazili busom o siedmej. Lanovku sme chytili okolo pol deviatej, vyviezli sme sa cez medzistanicu až do cielovej stanice. Cestou sa nám otvárali výhľady na Gouter i na ľadový hrebienok po ktorom pôjdeme na ľadovec.

V chodbičke sa ustrájame do sedákov, mačiek a chystáme laná, preliezame kovovú mrežu, naväzujeme sa a po špinavom ľadovom hrebienku začíname zostupovať. Ideme prvý a neodbočili sme doprava dole ale pokračujeme k vežiam Aiquille du Plan a Grepon, až neskôr to zistíme a musíme sa kus vracať, druhá skupina sa dostáva do čela. Fotím Tacul, lezcov na žule veže Midi, stanový tábor i chatu Cosmic.

Prešli sme plato a začíname pomaly stúpať, Majo s Jožom a Mirom sú rozbehnutí a musím ich haltovať. Ja s mojími sto kilami už tu výšku cítim. Chodník je prešlapaný, naplnený pohyblivou ľadovou krupicov, skušali sme isť aj bokom, tam to šlo lepšie. V prvej tretine kopca sme došli ku kovovému päť metrov vysokému rebríku, natiahol to Majo a potom zhora istil cez pololoďak na cepíne. Vytiahli sme aj druhé družstvo, bolo tám pár zmätkov, ľudia tú výšku cítia a odrazu uzly nevychádzajú, jednoduché operácie krachujú, až sme sa nestíhali diviť. Všetko nám trvalo nejako dlho.

Poniektorí chceli isť až na vrchol, ale vzhladom k tomu, že sme ráno stratili dve a pol hodiny a neboli sme moc rýchli, tak sme šli ešte k ďalšej trhline a tam sme sa otočili. Na zostupe sme to na rebríku zaštuplovali, čakali tam ešte asi tri partie zostupujúce zvrchu. Väčšina sa s tým nepárala, posledný odistil skupinu a zliezol to bez istenia.

Počas zostupu precvičili Mirku, keď simulovali pád, i sledovali nácvik pádu dvoch rusov, čo šli naťažko hore. Na plate nám začalo mierne pršať, slniečko sa schovalo. Tých dvesto výškových k lanovke sme ale už cítili všetci, nemalo to konca kraja.

V chodbe sme sa odstrojili a zišli lanovkov do Chamonix, počas čakania na bus sme na zástavke trochu vystrájali. Pivečko a sprcha v kempe boli super.

 

p8082412.jpg