Choď na obsah Choď na menu
 

 

 

Jančeková skala, Biely Kameň a Veľký Grič ferátkou.

 

17. 11. 2021

Vladino navrhol nejakú prechádzku, tak som vybral niečo u nás v pohorí Vtáčnik.

Prišiel i s Petrom, presunuli sme sa autom na parkovisko pod zjazdovkou v Cígli a povedľa vodnej nádrže stúpame neznačeným chodníčkom v lese, pod Jančekovú skalu. Tie výhľady z nej isto stoja za to i keď zrovna moc viditelnosti nemáme, pod nami sa stelie biela hmla.

Pokračujem lesom po ceste kolmo na hrebeň smerom k červenej značke. Hore vyjdeme na lúky a po nich sa dostaneme na červenú, pri odbočke na Biely Kameň stretáme partiu turistov, idú až na Veľké Pole,veru majú čo robiť,  je to ešte riadna štreka.

Z Bieleho kameňa obdivujeme výhľady na biele stĺpy a stenu, len musíme dávať pozor, je to poddolované a pod nohami sa otvárajú hlboké trhliny.

Pokračujeme po červenej cez Dierovce až ku kaplnke na križovatke, kde sa prehupneme na handlovskú stranu, cesta sa postupne mení na rozbitú asfaltku, z nej sa odrážame dolava k nástupu na ferátku.

Trochu sme to hladali, ale nakoniec sme sa trafili. Peťo si to vychutnával, ale Vlado bojoval, hore sa vyjadril, že vraj ,,raz v živote stačilo".

V hornej pasáži som odbehol kuknúť  jeden hlivový kmeň a veru sa oplatilo, bolo na ňom tak zo tri kilá hlivy ustricovej.

Pokochali sme sa vrcholom Griča a zostúpili hrebienkom k neznačenej ceste ponad Prieloh a po modrej dole k autu.

Bola to moc pekná vychádzka i keď nám počko moc neprialo.

 

img_20211117_133655.jpg