Choď na obsah Choď na menu
 

 

Čiernohorský výjazd prvý - Mausoleum Njegos, Zjazd do Kotoru a po pobreží do Lepetane cca 47km.

28. 5. 2023

Prvý výjazd absolvujeme v národnom parku Lovčen. Autobus nás zaviezol do zátačky pod záverečným stúpaním vo výške 1366m, cca 300 m k Mauzoleu Petar II Petrovic - Njegos. 

Vykladáme biky, chýba nám jeden šofér, vraj ho seklo v krížoch a tak jednu radu vykladám ja s Vilkom, aby to toľko netrvalo. Biky treba ešte podoťahovať, nasadiť pedále, vyrichtovať sa na trasu a vyrážame.

Stúpanie výživné, cesta asfaltka, ale úzka, bolo tam aj dosť aut. Biky sme zamkli na parkovisku a po pár stoviek schodoch sme po zaplatení vstupného vystúpali k impozantnému mauzóleu s výhľadmi po celom okolí vo výške 1657m.
 
Bolo to fakt pekné, hrobka je z čierneho mramoru, sarkofág biely, Petar II Petrovic - Njegos požíva v Čiernej hore velku úctu, ako zakladateľ prveho Čiernohorského štátu.

Nasledoval zjazd k zátačke s busom a pokračovaním dole smerom na Kotor, trochu nám zapršalo, niekde viac a niekde menej, ale je teplo a nikomu to nevadilo.

Fotíme v zátačkách s výhľadmi na kľukaticu pod nami i pekné pobrežie. Zmätkoval tam nejaký autobus, ale keď sme ho ďobli, už bola pohoda, len brzdy dostali zabrať.

Nemalo to konca kraja, ale nakoniec sme prišli do Kotoru, poniektorí si ho aj prešli, iní len prefrčali cezeň.

Pokračujeme po pobreží dvanásť kilometrov, cez male dedinky a usadlosti, premávka skoro žiadna. Miestami sa nám otvárali pohlady na malebné scenérie s ostrovčekmi, zálivmi a horami.

V Lepetane nakladáme biky na príves, zase vypomáhame, nech to je rýchlejšie.

Celkovo hodnotím na prvý deň celkom pohodovo, trasa dlhá cca 47km, prevýšenie asi 300 m a preníženie cca 1700m, počasie nám prialo.

 

img_20230528_140010.jpg