Choď na obsah Choď na menu
 

 

Bralie, Veľký vrch, Drieňový vrch a Lubín.

 

1. 4. 2024

Na Veľkonočnú sobotu nam vyšlo pekné počko a tak som s Evou vyrazil do vápencových oblastí, nie moc chodených i keď v podstate pod nosom, ja tade pravidelne bikujem, ale Eva tam ešte nebola.

Auto sme nechali pri kostoliku Svätej Anny za Chalmovou a pešo sme prešli povedľa slepičiarne na dnes už čistú cestu pod horou do Malých Krštenian.

Zastavili sme sa v zašitom malom lome s vápencovou múčkou, a povedla velkého lomu sme sa dostali na asfaltku, po ktorej sme došli pod Bralie, peknú vápencovú oblasť.

Strmím chodníčkom vystúpame pod lezeckú stenu, nikde nikoho, lebo je tam uzávera do prvého júla z dôvodu ochrany prírody. Na chodníku nachádzame prvé ujarné prvosienky, ale hore na hrane ešte žiadne poniklece neboli. Fúkalo tam, že nás skoro z nôh zhodilo.

Stúpame hore k vrcholu, kríž ešte nevidíme, len chrbát svahu pred nami. Nakoniec sa nám kríž ukáže, je ohnutý v smere vetra.

Zostupujeme nenápadným chodníčkom smerok k Terešnému vrchu, viem že tam je, len neviem kde končí, chcem nájsť napojenie na hrebeňový chodník, kade bikujem.

Videli sme rúdel vysokej, neskôr i zo tri stáda muflónov. Chodník sa plynulo napojil na hrebeň a pokračujeme lúčkami s krásnymi bôrami limbami, farby su ešte nevýrazné také šedivé, ale až sa to tu zazelenie, tak je tu krásne.

Prechádzame Cininovú lúku s pekným posedením a ohniskom, kde sme si aj chvílu oddýchli i niečo zajedli.

Dostávame sa na lúku pod linkou, kde sa napája hrebeň od Drieňového i chodník od Várt, prechádzame Slatinu a začíname stúpať k Drieňovému, nie je to strmý kopec ale vytrvalý sviniar. Vrchol je nevýrazný, schovaný v bukovom lese bez výhladov.

Schádzame do sedla a cez Lubín pokračujem na Malý Lubín k vyhliadke. Les sa zmenil z bukového na zakrslú dubinu so svahom pokrytým vapencovými skalami.

Na vyhliadke ešte dymilo ohnisko, nejakí tupci tu opekali a oheň nezaliali, tu žiadna voda nie je tak sme tam minuli svoju poslednú vodu.

Kukli sme sa z rozhladne, ale viditeľnosť za veľa nestála, všetko bolo prudko biele, vraj zaviaty piesok zo sahary.

Nezostupujeme po značke ako kolmo dole doprava k lúkam, kade to máme najbližšie ku autu.

Celkom pekná túrička a vôbec nie krátka.

 

img_20240401_102733.jpg